Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ο χρόνος είναι ένα παιχνιδάκι...

Αυτή είναι η κατακλείδα στο εκ-πλη-κτι-κό βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα "Δυο φορές Έλληνας". Κι επειδή ο χρόνος είναι ένα παιχνιδάκι, θα σας περιγράψω αναλυτικά τη χρονική σειρά των γεγονότων. Κι εσείς, μεγάλα παιδιά είστε, βγάλτε συμπέρασμα. 
Ώρα 1.41 το μεσημέρι, βλέπω ότι αναρτήθηκε σε τοπική ιστοσελίδα η επιστολή Γρετζελιά για τις δημαιρεσίες της Κυριακής. Την
αναζητώ στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο. Μάταια. Την αναζητώ σε άλλα μπλογκς και σάιτς. Μάταια. Δεν υπάρχει πουθενά.
Ώρα 3.47 νωρίς το απόγευμα. Αναρτώ ένα κείμενο που σχολιάζω την επιστολή κι ασκώ κριτική για το ότι ο αποστολέας την έστειλε μόνο σε ένα μέσο ενημέρωσης.
Ώρα 6.34 το απόγευμα. Ω του θαύματος, βρίσκω στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο την επιστολή, σταλμένη από τον κ. Γρετζελιά.
Δείτε, λοιπόν, τι πιστεύω ότι έγινε: Θα ξέρετε, φαντάζομαι, ότι οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στην τεχνολογία έχουν δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη στους υπολογιστές. Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι ο πρώην δήμαρχος έστειλε ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη της κυρίας Γκουγκλ, την έκανε να αντιληφθεί ότι σε ένα συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης η επιστολή θα προβαλλόταν δόξη και τιμή, ενώ σε άλλα όχι τόσο. Έστειλε, λοιπόν, το ευφυές πρόγραμμα την επιστολή αμέσως σε ένα συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, ενώ για όλους τους υπόλοιπους, εμάς τους κακόπιστους, το καθυστέρησε όσο μπορούσε.Έτσι, μια επιστολή που έπρεπε να φτάσει την ίδια ώρα σε όλα τα μέσα, δημοσιεύτηκε σε ένα μέσο στη 1.41μμ, ενώ ήλθε στο μέιλ μου στις 6.34 μμ. Είναι αυτό που λέει ο Κουμανταρέας: ο χρόνος, είναι ένα παιχνιδάκι!
Εγώ, αυτό πιστεύω! Εσείς;
*******
Για την ιστορία, η επιστολή αναφέρει: 

Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Αγαπητοί Συμπολίτες,


1.- Ως γνωστόν σε όλους σας, τυγχάνω πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού και παράλληλα λόγω των διαφωνιών μου που διαμεσολάβησαν με τη Διοίκηση αναφορικά με την ασκούμενη Δημοτική Πολιτική και όλα όσα μέχρι και σήμερα ακόμη συμβαίνουν και την εν συνεχεία διαφοροποίησή μου από αυτόν, τυγχάνω και Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος .

     2.- Σύμφωνα λοιπόν με το υπ’ αρ. 45960/18.12.2012 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και τα άρθρα 64 , παρ.1 και 74 του ν. 3852 / 2010 , τόσο ή Σύγκληση , όσο και η  Συνεδρίαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου , καθώς και η Προεδρία της σημερινής Ειδικής Συνεδρίασης για την εκλογή των μελών του Προεδρείου, γίνεται από τον Δημοτικό Σύμβουλο που κατά τεκμήριο απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των Δημοτών , με σκοπό τη χωρίς προσκόμματα συγκρότηση των ανωτέρω οργάνων προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία τους προς άσκηση των απονεμημένων σ’ αυτά αρμοδιοτήτων [ σχετική η υπ’ αρ. 234 / 2007 Γνωμ. του Ν.Σ.Κ. ]  .

     3].- Η παρούσα επίσης συνεδρίαση του Δ.Σ. είναι μία και έχει τρία σκέλη λήψης  αποφάσεων [ δηλαδή την εκλογή του Προεδρείου Δ.Σ., της  Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ] και ο νομοθέτης χρησιμοποιεί στις ανωτέρω διατάξεις, τον  όρο ‘’ συνδυασμοί  ‘’ και όχι τον όρο ‘’δημοτικές παρατάξεις ‘’ [ βλέπετε σχετικά την υπ’ αρ. 244 / 2007 Γνωμ. του Ν.Σ.Κ. ] .

     4].- Με βάση λοιπόν το άρθρο 64, παρ. 1 του ν. 3852 / 2010 και την εν λόγω γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. που σας προανέφερα, ο νομοθέτης θέλησε να εξαρτά την άσκηση ειδικών καθηκόντων ενός συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβούλου, δηλαδή αυτού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερους ψήφους, με την ένταξή του στον επιτυχόντα συνδυασμό, και όχι σε μία Δημοτική Παράταξη, ορίζοντας, ρητά και ως αποδεικτικό στοιχείο του γεγονότος αυτού την δικαστική απόφαση ανακήρυξης των Δημοτικών Συμβούλων .

     5].-  Έτσι λοιπόν , η Ανεξαρτητοποίησή μου , ως πρώτου σε ψήφους συμβούλου

του επιτυχόντος συνδυασμού από την Δημοτική Παράταξη με την οποία εκλέχτηκα  , σύμφωνα και με το παραπάνω έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και την σχετική Γνωμ. του Ν.Σ.Κ., δεν μου αποστερεί και το δικαίωμα της άσκησης των ειδικών καθηκόντων που μου απονέμονται από το νόμο κατά τις ανωτέρω διατάξεις , σχετικό άλλωστε και το υπ’ αρ. 64047 / 17-11-2008 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών .

    6].- Καλώ όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των Δημοτικών Παρατάξεων , αλλά και όλους τους Συμπολίτες μου , να προσέλθετε την Κυριακή των Θεοφανείων [ 06-01-2013 ] και ώρα 13.00 μ.μ. , στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου [ στο Λύκειο «Μίλτος Κουντουράς» – πρώην συγκρότημα ΚΑΤΕΕ στη Ν. Φιλαδέλφεια ] , για να συμμετάσχετε οι πρώτοι και παρακολουθήσετε ως πολίτες την σχετική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας , μία διαδικασία που την ίδια ημέρα γίνεται σε όλους τους Δήμους της χώρας .

     7].- Θέλω τέλος να ευχαριστήσω του Συνδημότες μου και των δύο Πόλεων μας , για την τιμή και την εμπιστοσύνη τους που έχουν δείξει μέχρι σήμερα στο πρόσωπο μου και εύχομαι το καλύτερο για τον καθένα σας, σε μία παρά πολύ δύσκολη χρονική περίοδο που όλα και όλοι δοκιμάζονται.   

 Υγεία και  Καλή Χρονιά σε εσάς και τις οικογένειές σας .

 Ν. Φιλαδέλφεια στις 4 Ιανουαρίου 2013

Με εκτίμηση,

Ο Προεδρεύων της Ειδικής Συνεδρίασης  του Δημοτικού Συμβουλίου

Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος

Παντελής Χρ. Γρετζελιάς

Πρώην Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας

2 σχόλια:

  1. Η απόφαση του ΥΠ.ΕΣ. είναι η 45690/18.12.2012 και όχι η 45960/18.12.2012 και απευθύνεται στη Δήμο Κεφαλονιάς. Όχι για να μην νομίζετε δηλαδή κύριε Διαμαντή ότι έχουμε και την αποκλειστικότητα . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα, το έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. δίνει μια λύση σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανεξαρτητοποιήσεις, παραιτήσεις κλπ. Αυτό είναι το νόμιμο. Είναι όμως και ηθικό; Ο κανονισμός λέει ότι συγκαλεί και προεδρεύει ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού. Ο κ. Γρετζελιάς ανεξαρτητοποιήθηκε από τον επιτυχόντα συνδυασμό κάτι το οποίο ήταν απόλυτο δικαίωμά του, νομικά. Είναι όμως ηθικό να θέλει να αναλάβει ένα ρόλο που ο νόμος δίνει σε σύμβουλο του επιτυχόντος συνδυασμού.
    Επικαλείται ακόμα το έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. που κάνει λόγο για τον σύμβουλο "...που κατά τεκμήριο απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των Δημοτών". Ναι, αλλά τι αποτελεί τεκμήριο εμπιστοσύνης, προϊόντος του χρόνου; Και πως η εμπιστοσύνη αυτή μεταβάλλεται με την μετεκλογική συμπεριφορά του κάθε συμβούλου και του κάθε συνδυασμού; Εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων κάποιος που ανεξαρτητοποιείται; Ίσως ναι, ίσως όχι. Πρόκειται, προφανώς για ένα μαχητό τεκμήριο.
    Καταφεύγει όμως σε νομικισμούς και στενές νομικές αποφάσεις σε πολιτικά θέματα. Επικαλείται την απόφαση του Ν.Σ.Κ. που κάνει λόγο για "συνδυασμούς" και όχι για "δημοτικές παρατάξεις". Μα, αυτά ταυτίζονται. Η πολιτικήξ ασκείται απολύτως από τις δημοτικές παρατάξεις. Μήπως οι δημοτικοί συνδυασμοί είναι θεσμοί, όπως τα πολιτικά κόμματα; Μήπως οι συνδυασμοί παράγουν και ασκούν τη δημοτική πολιτική; Μήπως οι συνδυασμοί συγκροτούνται στη βάση κοινών πολιτικών θέσεων ή έχουν ως θεμέλιο και πόλο αναφοράς τον κάθε επικεφαλής.
    Με κάθε σεβασμό στην γνωμοδότηση του ΝΣΚ, νομίζω ότι είναι μέγα λάθος πολιτικά και ηθικά θέματα να λύνονται με στενες ερμηνείες των νόμων.
    Και, εν πάσει περιπτωσει, τι ανάγκη μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που έχει διατελέσει 12 χρόνια Δήμαρχος και 30 χρόνια δημοτικός σύμβουλος να επιμένει σε τέτοια θέματα; Ματαιοδοξία; Ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης; Υπερμετρος ναρκισσισμός; Αίσθηση ιδιοκτησίας του Δήμου;
    Το βέβαιο είναι πως όλα τα θέματα, το ποιός απολαμβάνει ή όχι την εμπιστοσύνη του κόσμου, δεν τα λύνει καμία γνωμοδότηση, κανενός οργάνου. Τα λύνει τελικά η ίδια η κοινωνία, η οποία εγκρίνει ή απορρίπτει. Αρκεί βέβαια να είναι καθένας σε θέση να αντιλαμβάνεται την ετυμηγορία της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή