Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Γερμανικές εκλογές με θέμα την Ελλάδα

Γράφει η Φαίη Καραβίτη
Σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Γερμανία αναδεικνύεται πλέον η Ελλάδα και το πρόγραμμα διάσωσής της, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από
την αντιπολίτευση.
Από τη μία πλευρά η Καγκελαρία, με την βοήθεια και των ΜΜΕ, καταβάλλει αγωνιώδη και συστηματική προσπάθεια να εμφανίσει την πολιτική λιτότητας που επέβαλε ως επιτυχή, ενώ την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει από τους ψηφοφόρους τα σχέδιά της για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές.
Η Άγγελα Μέρκελ επαινεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τις χώρες του Νότου για τις μεταρρυθμίσεις και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, ενώ σταδιακά προσθέτει... ψήγματα αναπτυξιακής ρητορικής στην επιχειρηματολογία της. Από την πλευρά του ο αρχιερέας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακαλύπτει τώρα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι «γερμανική», αναγνωρίζει τις θυσίες των λαών που υποφέρουν, προτείνει επενδυτικά προγράμματα και... ψάχνει δουλειές για τους άνεργους. Η ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου πρέπει πάση θυσία να παρουσιαστεί στους Γερμανούς ως επιτυχημένη και η κυβέρνηση ως η μόνη εγγύηση για την συνέχισή της. Είναι ενδεικτικό ότι εν μέσω αυτής της συζήτησης, το 71% των πολιτών της Γερμανίας τάσσεται κατά του ενδεχομένου ελάφρυνσης της λιτότητας στις υπερχρεωμένες χώρες, επιδοκιμάζοντας με κάθε ευκαιρία τους χειρισμούς της Καγκελαρίου.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι, παρά τις αντιρρήσεις και τις απειλές τους, έχουν υπερψηφίσει όλα τα πακέτα βοήθειας, ακόμη και όταν οι ίδιοι οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού δεν πειθαρχούσαν στην κομματική γραμμή, επιχειρούν εδώ και καιρό να αποδείξουν ότι έχουν διαφορετική προσέγγιση από τους βασικούς αντιπάλους τους. Οι ψηφοφόροι – όπως φαίνεται από τις μέχρι δημοσκοπήσεις – δεν καταφέρνουν να διακρίνουν διαφορές μεταξύ SPD και CDU, τουλάχιστον όχι στα θέματα διαχείρισης της ευρωκρίσης, ενώ, επιπλέον, θεωρούν τους Χριστιανοδημοκράτες ικανότερους να την ελέγξουν. Μοναδική ελπίδα για το SPD είναι να καταφέρει να εκθέσει την Άγγελα Μέρκελ, πείθοντας τους ψηφοφόρους ότι μετά τις εκλογές θα συμφωνήσει σε κούρεμα του δημοσίου τομέα για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα συνεπάγεται πραγματικές απώλειες για τους φορολογούμενους στην Γερμανία.
Από την πλευρά των κομμάτων της κυβέρνησης, τα σενάρια περί νέας αναδιάρθρωσης διαψεύδονται καθημερινά. Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο αποφεύγει την απευθείας απόρριψη και περιορίζεται να σημειώσει ότι οι ελαφρύνσεις που έχει συζητήσει το Eurogroup δεν συνεπάγονται αυτομάτως και πράσινο φως για «κούρεμα». Στα σχέδια όμως της κυβέρνησης είναι, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, εντός του 2014, επικαλούμενη την «πρόοδο» που θα έχει σημειώσει η Αθήνα, να συναινέσει σε νέα απαλλαγή για το χρέος της Ελλάδας.
Η «κόντρα» με το ΔΝΤ
Για αυτούς τους λόγους η δημιουργία της εντύπωσης ότι, έστω και με αργοπορία, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο είναι εξαιρετικά σημαντική για τα συμφέροντα της Καγκελαρίου. Αυτή την εικόνα έχει ωστόσο αποφασίσει να πλήξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποκαλύπτοντας τα «πραγματικά», κατά την άποψή του, στοιχεία της ελληνικής διάσωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, το ΔΝΤ θεωρεί ότι «εξαπατήθηκε» από το Βερολίνο, το οποίο το ενέπλεξε σε μια περιπέτεια με αβέβαιη έκβαση, με βασικό κίνητρο από την αρχή την προστασία των υπερεκτεθειμένων γερμανικών τραπεζών.
Η Ελλάδα πάντως δεν διαθέτει δυνατότητα παρέμβασης στην εξελισσόμενη συζήτηση. Αντιθέτως, όσο οι τόνοι ανεβαίνουν και η αντιπαράθεση οξύνεται, θα βρίσκεται σε όλο και δυσμενέστερη θέση. «Η Ελλάδα θέλει το κούρεμα και όσο πιο ξεκάθαρα τοποθετούνται οι Γερμανοί εναντίον του, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αλλάξουν, μετεκλογικά, στάση», λέει στο Real.gr στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών. Ούτε αυτός ωστόσο, ομολογεί, θα εκπλαγεί από μία ακόμη αλλαγή πορείας της κυρίας Μέρκελ... 

real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου