Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Εκτεταμένες αλλαγές στην Κούβα εξήγγειλε ο Ραούλ Κάστρο

Προτάσεις για την ανανέωση της πολιτικής σκηνής της Κούβας με τη θέσπιση ορίων στη διάρκεια της θητείας αλλά και εξαγγελίες για περιορισμένης κλίμακας οικονομικές μεταρρυθμίσεις έκανε ο ηγέτης της χώρας Ραούλ Κάστρο σε ομιλία του κατά την έναρξη του 6ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.
Ο πρόεδρος Κάστρο πρότεινε συγκεκριμένα να περιοριστεί στις δύο συνεχόμενες πενταετείς θητείες η διάρκεια της θητείας των πολιτικών ηγετών και των
σημαντικότερων κρατικών λειτουργών. Το όριο των δύο θητειών αφορά και τη θητεία του ίδιου του προέδρου, διευκρίνισε.
Η πρόταση για θητείες περιορισμένης διάρκειας δεν είχε διατυπωθεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν μετά την επανάσταση του 1959.
Ο Κάστρο επισήμανε ακόμη ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει εφεδρεία νεότερης ηλικίας ηγετικών στελεχών και τόνισε ότι η χώρα πληρώνει σήμερα αυτή τη λανθασμένη επιλογή. Υποσχέθηκε ακόμα ότι θα προχωρήσει σε μία συστηματική αναζωογόνηση της κυβέρνησης.
Επιπλέον στην ομιλία του ο Κάστρο περιέγραψε σειρά αλλαγών στην οικονομία του νησιού.
Όπως είπε, σταδιακά θα περιοριστούν τα μηνιαία δελτία για την αγορά τροφίμων και θα αποκεντρωθεί η οικονομία. Ήταν όμως σαφής ότι απέρριψε προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα επέτρεπαν τη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια ιδιωτών, σημειώνοντας ότι δεν θα χαθεί ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της οικονομίας.
Είπε ακόμη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ότι θα καταργηθεί το σύστημα του διπλού νομίσματος, του πέσο για τις συναλλαγές στο εσωτερικό και του μετατρέψιμου πέσο για εισαγόμενα προϊόντα.
Οι αλλαγές θα γίνουν «χωρίς βιασύνη αλλά χωρίς διακοπή», τόνισε.
Για τα λάθη του παρελθόντος και τις συνέπειες τους προχώρησε σε αυστηρή αυτοκριτική: «Καμία χώρα ή κανένας δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από όσα έχει. Δύο και δύο κάνουν τέσσερα. Ποτέ πέντε, πόσο μάλλον έξι ή εφτά όπως μερικές φορές προσποιόμασταν ότι κάνει».
Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο από το 1997, διάστημα κατά το οποίο έγιναν μερικές μεταρρυθμίσεις και αποσύρθηκε από τη πολιτική ζωή και από τα κομματικά αξιώματα ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.
Το συνέδριο αναμένεται να επιβεβαιώσει την θέση του Ραούλ Κάστρο ως προέδρου αλλά είναι άγνωστο για την ώρα ποιος θα είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου