Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εκβιασμοί της τρόικα για την πέμπτη δόση του δανείου

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν διορθωθεί η υποχρηματοδότηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρει στην έκθεσή της για τη χώρα μας η τρόικα, η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.
Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος χωρίς επιπλέον μέτρα σταθεροποίησης.
«Η δημοσιονομική στρατηγική χρειάζεται να
επανεξεταστεί. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές δανεισμού το 2012, το πρόγραμμα προσαρμογής υποχρηματοδοτείται», σημειώνεται στην έκθεση, σύμφωνα με το Reuters.
Το ΔΝΤ έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν θα πληρώσει το μερίδιό του για την πέμπτη δόση του δανείου, εάν δεν λάβει σαφείς εγγυήσεις για τους επόμενους 12 μήνες, ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα.
«Δεν χορηγούμε ποτέ δάνεια εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει κενό (χρηματοδότησης). Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε τα χρήματα των μελών μας» είχε δηλώσει η εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Καρολάιν Ατκινσον.
Όπως είναι γνωστό, η νέα προωθούμενη στήριξη συνδέεται με τη λήψη νέων μέτρων από την ελληνική πλευρά, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η ύφεση που πλήττει τη χώρα φαίνεται πως είναι βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Η τρόικα αναφέρει παράλληλα ότι πρόκειται να συσταθεί σύντομα η υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων στην οποία θα μπορούν να διορίζουν μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
Αυστηρή εφαρμογή των πολιτικών που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την τρόικα ζητεί το Eurogroup, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν με θέμα την Ελλάδα.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε από την Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η έκθεση που συνέταξε η τρόικα μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, καθώς και η αρωγή προς την ελληνική οικονομία. Τέθηκε ακόμη το ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης υπογράμμισαν τη σημασία της διακομματικής στήριξης του προγράμματος στην Ελλάδα και τόνισαν ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας μπορεί να πετύχει μόνο εφόσον όλα τα πολιτικά κόμματα συνυπογράψουν τους στόχους και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος.
Ο πρόεδρος τoυ Εurogroup σημείωσε ακόμη ότι η ευρωζώνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με τις ελληνικές αρχές για τη δέσμη οικονομικών πολιτικών που απαιτούνται για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος.
Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι το Εurogroup συμμερίζεται την άποψη της τρόικας για την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Πρόσθεσε ότι το Eurogroup σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που πέτυχαν οι ελληνικές αρχές, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, αν και, όπως παρατήρησε, η ενίσχυση των δημοσιονομικών και των ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει αναγκαία.
Το Εurogroup καλωσόρισε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι υπήρξε και μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τις χρηματοδοτικές πτυχές του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.
Ρεν: Υπό συζήτηση η συμμετοχή ιδιωτών
Κατά τη διάρκεια διάσκεψης που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Financial Times Deutschland στην Φρανκφούρτη, ο κ. Όλι Ρεν τάχθηκε κατά μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να δημιουργήσει οικονομική αναταραχή και να βαθύνει την ελληνική οικονομική κρίση.
«Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απορρίπτουμε κάθε μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Εξετάζουμε κάθε πρωτοβουλία ίδιου τύπου με αυτή της Βιέννης», πρόσθεσε.
Ο κ. Ρεν επισήμανε ακόμη ότι οι συζητήσεις για το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα και οι νέες προσπάθειες που θα της ζητηθούν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου.
Αναφερόμενος στα νέα stress tests στα οποία έχουν υποβληθεί οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά στο τέλος του Ιουνίου ή στις αρχές του Ιουλίου.
«Αλλά οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα δε θα εξαφανιστούν αν δεν δοθεί τέλος στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου