Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ποια πρόταση συζητούν τώρα στη Σύνοδο Κορυφής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη σύνοδος της ευρωζώνης η οποία αναμένεται να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν το
προσχέδιο της απόφασης που αναμένεται να λάβουν.

Τι προβλέπει το προσχέδιο των ηγετών για το ελληνικό χρέος:

• Επιμήκυνση των κρατικών δανείων για 15 χρόνια
• Μείωση του επιτοκίου στο 3,5%
• νέο δανειακό πρόγραμμα με δόσεις ως το 2014
• Μενού επιλογών από τις οποίες θα διαλέξουν οι ιδιώτες πιστωτές,
• Εμπράγματες εγγυήσεις για τα νέα δάνεια
• Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον EFSF ακόμα και για χώρες εκτός προγράμματος
• Αγορά ομολόγων από τον EFSF στη δευτερογενή αγορά μετά από γνωμάτευση της ΕΚΤ και έγκριση των 17 της ευρωζώνης,
• επέκταση των όρων και σε Ιρλανδία Πορτογαλία

Η βασική πρόταση των τραπεζών

Μια σύνθετη λύση που θα περιλαμβάνει την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, την επιμήκυνση στις λήξεις των τίτλων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και την αξιοποίηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αποτελεί το σχέδιο που βρίσκεται αυτή την ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει σχεδιάσει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ο οργανισμός εκπροσωπεί περισσότερες από 400 τράπεζες παγκοσμίως, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2014 ανέρχονται στα 173 δισ. ευρώ.

Από αυτά, περίπου 28 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και επιπλέον 57 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις χώρες της Ε.Ε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως υπόλοιπο της αρχικής δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ που υπογράφηκε πέρυσι τον Μάιο.

Τα υπόλοιπα 88 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από νέα χρηματοδότηση της Ε.Ε και του ΔΝΤ καθώς και από την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Οι ιδιώτες επενδυτές (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία) κατέχουν αυτή τη στιγμή ελληνικά ομόλογα 150 δις. ευρώ, τα οποία θα κληθούν να ανταλλάξουν με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας( πιθανότατα 30 ετών).

Σύμφωνα με έγγραφο της πρότασης του IIF που παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters εάν το 90% των ιδιωτών επενδυτών δεχθεί να συμμετάσχει στην ανταλλαγή των ομολόγων τότε ελληνικό χρέος ύψους 135 δις. ευρώ θα αντικατασταθεί με νέα ομόλογα, ανεβάζοντας τη μέση περίοδο ωρίμανσης του ελληνικού χρέους από τα 6,87 χρόνια στα 19,78 χρόνια.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα συνδυαστεί και με ένα πρόγραμμα επαναγοράς, για τη χρηματοδότηση του οποίου οι χώρες της ευρωζώνης, το ΔΝΤ και ενδεχομένως και άλλες χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα θα χορηγήσουν την Ελλάδα με ποσό 30 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στο έγγραφο του IIF υπογραμμίζεται οτι, εφ' όσον η λύση που θα υιοθετηθεί οδηγήσει στην αξιολόγηση selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) από τους διεθνείς οίκους τότε θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα εγγυάται την απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συσταθεί ένα ταμείο με δύναμη πυρός 25 έως 35 δισ. ευρώ.

Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύνοδος

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η σύνοδος ξεκίνησε στις 13:35 (14:35 ώρα Ελλάδας). «Το γεύμα εργασίας μόλις ξεκίνησε», ανέφερε σε μήνυμα στο λογαριασμό του.

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η Α. Μέρκελ για τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί σήμερα στη σύνοδο των κρατών-μελών της ευρωζώνης το δεύτερο σχέδιο σταθεροποίησης της Ελλάδας ενώ στη σύνοδο θα μετέχουν ο Γιώργος Προβόπουλος και ο Βασίλης Ράπανος.

Συγκεκριμένα από την ελληνική πλευρά θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που δέχθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επίσης, στις Βρυξέλλες είναι ήδη από την Δευτέρα το βράδυ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα παρευρεθεί και στην Σύνοδο Κορυφής.

Κατά την προσέλευση της η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι: «Έχουμε σήμερα μια σύνοδο της ευρωζώνης, στην οποία πρόκειται να γίνει πραγματικότητα ένα συμπληρωματικό πακέτο για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους σε συγκεκριμένες χώρες. Νομίζω ότι μπορούμε να αποφασίσουμε για ένα νέο πρόγραμμα (βοήθειας) για την Ελλάδα», το οποίο «θα αντιμετωπίζει τη ρίζα των προβλημάτων».

«Αυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να βελτιωθεί και ότι η ανταγωνιστικότητα, πάνω απ’ όλα, πρέπει να αυξηθεί» στην Ελλάδα, πρόσθεσε.



Τριμερής συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον 'Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου  έγινε νωρίτερα στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική αντιπροσωπεία.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών από την Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής.

Ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στην ιδέα επιβολής φόρου στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας είπε: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα».



Από την πλευρά του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντε Γέγκερ δήλωσε ότι Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν πως είναι «δυνατή» η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.



«Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, ο ντε Γέγκερ είπε ότι εξετάζεται ακόμα ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία τους, με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

«Η απαίτηση να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία εγκαταλείφθηκε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το σχέδιο (συμμετοχής) των τραπεζών, που παραμένει εμπιστευτικό. Αλλά το σχέδιο έχει τις επιλογές που μόλις περιέγραψα, διάφορες επιλογές. Όμως θα οδηγήσει στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», είπε ο Ντε Γέγκερ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το σχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου κορυφής προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται «στάση πληρωμών».

Επί του σχεδίου το οποίο ετέθη στο τραπέζι των συνομιλιών σήμερα το πρωί, έπειτα από την επίτευξη γαλλο-γερμανικού συμβιβασμού κατά τη διάρκεια της νύκτας στο Βερολίνο, «θα πρέπει να συμφωνήσουν οι εταίροι ως προς το σύνολο σχεδόν των σημείων», πρόσθεσε διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γερμανικές κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές δήλωσαν πριν από λίγο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  θα αποδεχόταν την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να συντελεστεί εάν για παράδειγμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χρησιμοποιείτο για την χρηματοδότηση της επαναγοράς του ελληνικού χρέους.

Συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί

Σε συμφωνία για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας κατέληξαν χθες το βράδυ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμο σύνοδο κορυφής και μετά από μαραθώνιες συζητήσεις η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

Έπειτα από συνομιλίες επτά ωρών, στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Μέρκελ και Σαρκοζί κατόρθωσαν να φθάσουν σε «κοινή θέση» ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η συμφωνία αυτή θα χρησιμεύσει ως βάση διαπραγματεύσεων στη σημερινή σύνοδο κορυφής των δεκαεπτά χωρών της νομισματικής ένωσης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 13.00 στις Βρυξέλλες (14.00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.

«Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση για να σταματήσουμε την διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ...Εάν διαλυθεί θα είναι καταστροφή», είχε προειδοποιήσει από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, σύμφωνα με το οποίο επιβολή τραπεζικού φόρου θα μπορούσε να αποφέρει 50 δισ ευρώ, ενώ ανταλλαγή ομολόγων, θα μπορούσε να αποφέρει μείωση του εθνικού χρέους έως και 90 δισ ευρώ.

Πρόκειται για το περιεχόμενο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα διευκόλυνε τις συνομιλίες, όπως διευκρινίζει τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου, που μετέδωσε τις σχετικές πληροφορίες.

Οι διπλωματικοί κύκλοι που συνέταξαν το εν λόγω έγγραφο προτείνουν ακόμη ανταλλαγή των δημοσίων χρεογράφων με ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια.

Αποτέλεσμα ανάλογης πολιτικής - οικονομικής επιλογής θα ήταν να παραμεριστούν οι υποχρεώσεις της χώρας έως το 2019 και τα 30ετούς διάρκειας νέα χρεόγραφα, να δώσουν το χρόνο ώστε να αποκατασταθεί η οικονομία της Ελλάδας.

Η τελική απόφαση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ωστόσο, ανήκει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, με βαρύνουσα σημασία τις επιλογές της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί.

Για συμμετοχή τραπεζιτών στη σύνοδο κορυφής κάνει λόγο η Bild

Οι επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild.

Ανάμεσά τους, ο Γιόζεφ 'Ακερμαν, ο πρόεδρος της Deutsche Bank, θα λάβει μέρος στις συνομιλίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας.

Οι εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα θα πρέπει να δώσουν το "πράσινο φως" για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, οι όροι του οποίου θα καθορισθούν κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου