Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

"Να μην απαξιώσουμε την Αυτοδιοίκηση στην εποχή της κρίσης"

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας απευθύνεται στους πολίτες και τους εξηγεί το εφιαλτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί και για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα. Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Δήμου έχει ως εξής:

Αγαπητοί συμπολίτες,
Οι νέες μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης απειλούν άμεσα με κλείσιμο τους Δήμους, τις κοινωνικές μας υπηρεσίες και τις λειτουργίες που
εξυπηρετούν καθημερινά τους κατοίκους.
Αν επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο, τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες θα πολλαπλασιαστούν και η ζωή στις πόλεις της Αττικής θα γίνει αφόρητη.
-         Στους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς περισσότερα από τα μισά παιδιά που έκαναν αίτηση κινδυνεύουν να μείνουν έξω, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του προγράμματος. Το αληθινό κόστος όμως θα το πληρώσουν αυτές οι 50.000 οικογένειες που αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλες, πανάκριβες λύσεις για τη φύλαξη του παιδιού τους.
-         Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών - όπου υπάρχει αυτή η ανάγκη. Η αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί στην Αυτοδιοίκηση χωρίς όμως να δοθεί ούτε Ευρώ για το σκοπό αυτό και  όλοι οι διαγωνισμοί μέχρι σήμερα είναι άγονοι.
-         Προγράμματα κοινωνικής μέριμνας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», οι δράσεις ψυχοκοινωνικής μέριμνας για παιδιά και οικογένειες, τα κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φαρμακεία, η τράπεζα χρόνου, η ενίσχυση απόρων οικογενειών με τρόφιμα, ρουχισμό ή και χρήματα θα σταματήσουν αναγκαστικά και οι πολίτες θα βρεθούν μόνοι και αβοήθητοι μπροστά στις εφιαλτικές συνέπειες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
-         Ενώ την εγκατάλειψη και το μαρασμό θα αντιμετωπίσουν η συντήρηση των δρόμων και των κοινωφελών υποδομών, η θέρμανση και η συντήρηση των σχολείων, το πράσινο που με κόπους έχουμε κατορθώσει να φυτέψουμε σε πάρκα και πλατείες, λειτουργίες και δράσεις όπως τα ΚΕΠ και οι τοπικές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Οι Δήμοι έχουμε ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, έχουμε συνεισφέρει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο Υπουργείο ή δημόσιο φορέα στην εξοικονόμηση χρημάτων. Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι μειώσεις στα έσοδα μας ξεπερνούν το 50%. Αν αυτό είχε γίνει στο σύνολο του κράτους, η γενική κατάσταση της χώρας θα ήταν κιόλας καλύτερη.
Κι όμως, η κυβέρνηση αυθαίρετα, χωρίς καμιά μελέτη για το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων και παραβιάζοντας τις συνεχείς δεσμεύσεις Υπουργών και κομμάτων, προχώρησε αιφνιδιαστικά σε νέα μείωση των θεσμοθετημένων από το Σύνταγμα πόρων της Αυτοδιοίκησης κατά 30% !
Οδηγούν έτσι τους Δήμους σε αδυναμία πληρωμών και νομοτελειακά στο κλείσιμό τους.
Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που μας εξέλεξαν να αντιδράσουμε υπερασπιζόμενοι τα δικά τους δίκαια και συμφέροντα.
Για τους λόγους αυτούς, οι Δήμαρχοι της Αττικής αποφασίσαμε το διήμερο προειδοποιητικό κλείσιμο των Δήμων, την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου. Την Τετάρτη 29 Αυγούστου πραγματοποιούμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Πλατεία Κλαυθμώνος και την Πέμπτη 30 Αυγούστου θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση των Δημάρχων όλης της χώρας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μας.
Αγαπητοί συμπολίτες,
Ζητάμε την κατανόηση σας για τα προβλήματα που γνωρίζουμε ότι θα προκαλέσουν αυτές οι κινητοποιήσεις στην καθημερινή ζωή σας. Είναι η ελάχιστη θυσία που απαιτείται για να εμποδίσουμε την πλήρη και οριστική κατάρρευση όλων των κοινωνικών και ωφέλιμων λειτουργιών για τους Δημότες.
Ζητάμε ακόμη περισσότερο τη συμπαράσταση σας, τη συμμετοχή σας στη συγκέντρωση την Τετάρτη 29 Αυγούστου, ώρα 11.00, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και σε όλες τις δράσεις που θα ακολουθήσουν.
ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.
ΥΠΕΡΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

10 σχόλια:

  1. Η ανακοίνωση είναι της ΠΕΔΑ, όχι του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά. Αλλά μας την έστειλε ο Δήμος, που την προσυπογράφει

      Διαγραφή
    2. Σωστά. Απλά την έστειλε ένας Δήμος που δε θα μπορούσε να τη συντάξει :-)

      Διαγραφή
  2. Υπάρχουν Δήμοι που βαστάνε ένα υποτυπώδες αλλά ικανοποιητικό επίπεδο παροχών στους Δημότες τους, όπως επίσης υπάρχουν και άλλοι Δήμοι που είναι για κλάματα.

    Και στις δύο περιπτώσεις οι ίδιοι πόροι έχουν κοπεί.
    Απλά οι πρώτοι κάνουν καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους και των πόρων τους.

    Δεν φτάιει για όλα η κεντρική Διοίκηση που έκοψε τις παροχές.

    Αυτά παραπέμπουν στο ότι υπάρχουν ικανές και ανίκανες Διοικήσεις.
    Ο Δήμος μας σε ποιά περίπτωση άραγε ανήκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο ο βιβλικός Λάζαρος αναστήθηκε...25 Αυγούστου 2012 στις 6:40 μ.μ.

    Συμφωνώ με την ανακοίνωση που προσυπέγραψε ο Δήμος.
    Να σταματήσει ΤΩΡΑ η μισθοδοσία αργόσχολων συμβούλων, παρασυμβούλων και μυστικοσυμβούλων, ένας εκ των οποίων δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα αλλά έπεσε με αλεξίπτωτο.
    Επίσης να περιοριστούν οι αντιδήμαρχοι (και οι μισθοδοσίες τους) στον αριθμό των απολύτως αναγκαίων.
    Τέλος, να σταματήσει η πληρωμή των κινητών κάποιων συμβούλων.
    Ας κάνει την αρχή η παράταξη που διοικεί. Και μην ακούω κοτσάνες του τύπου ο "Λάζαρος" διαφωνεί και διαχώρισε τη θέση του με την ομάδα του, από την διοίκηση. Δικό του δημιούργημα είναι η σημερινή κατάσταση και το ότι διαφωνεί δεν σημαίνει ότι ξεπλύθηκε στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ.
    Για να μη πιάσουμε παλιές ιστορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 6:28 πρέπει να τονίσουμε ότι πάιζει μεγάλο ρόλο και το επικοινωνιακό και από το 2002 και μετά όλοι - έτσι τα'φερε και η μοίρα - οι δήμαρχοι που ακολούθησαν το "Λάζαρο" (όχι αυτόν 6.40μ.μ.) έπασχαν και πασχουν επικοινωνιακά. Η μόνη που δικαιολογείται για το επικοινωνιακό μέρος καθότι και άσχετη και από σπόντα δήμαρχος είναι η τωρινή. Οι άλλοι δύο την πάτησαν από απειρία, υπεροψία και αυτοπεποίθηση που τους έδιναν οι αυλικοί τους - ειδικά ο δεύτερος. Η αλήθεια είναι πικρή. Αν στις επόμενες εκλογές βγει ο Τομπούλογλου, από επικοινωνιακής άποψης θα νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε παράδεισο - εδώ είμαστε και θα τα δούμε (αν τα δούμε). Το ξέρει ο Χάρης το παιχνίδι και υπάρχει πια και πρόσφορο έδαφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιδιά κακά τα ψέματα, ότι και να λέμε και όσο και να συκοφαντούν μερικοί ο μόνος που στήριζε επικοινωνιακά με πραγματική επάρκεια όποιον επέλεγε για το καλό της πόλης ήταν ο Λιόσης! Αλλά όλοι νόμιζαν ότι είναι λίγος ή ότι δεν τον χρειάζονται μετά την εκλογή τους ή εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα την επικοινωνία, με αποτέλεσμα να φάνε το κεφάλι τους στις εκλογές. Ακόμη κι αν κάποιος κακόβουλα ήθελε να ισχυριστεί πως δεν είναι καλός επικοινωνιολόγος η πραγματικότητα είναι πως μόνο αυτός ανεβοκατέβαζε δήμαρχους στην πόλη και το ίδιο θα κάνει και τώρα να μου το θυμηθείτε... Τώρα έχουν πέσει να τον φάνε και προσπαθούν να τον μειώσουν με κάθε τρόπο... Όμως είναι γνωστό πως δεν πτοείται και δεν πρόκειται να τον τσαλακώσει κανένας καμπουρογαμοσαυριξ...

      Διαγραφή
    2. Last year όλα αυτά.
      Είναι παρωχημένος σε όλα του πιά.

      Διαγραφή
  5. Συγγνώμη που επανέρχομαι, αλλά νομίζω πως είναι σημαντικό. Απ' ό,τι καταλαβαίνω από τις δημοσιεύσεις της επιστολής σε άλλα τοπικά μέσα, το γραφείο της δημάρχου δεν μπήκε καν στον κόπο να πει ότι πρόκειται για ανακοίνωση της ΠΕΔΑ, στην οποία βεβαίως συμμετέχει και ο Δήμος μας. Γιατί; Δεν θέλω να γίνομαι καχύποπτος, αλλά μόνο κακόβουλη πρόθεση μου δείχνει εμένα αυτό. Τι νομίζει δηλαδή το γραφείο της δημάρχου, ότι αυτή η επιστολή μπορεί να λογίζεται ως συνέχεια των προηγούμενων επιστολών της δημάρχου προς τους δημότες και κατοίκους της πόλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aπό τότε που σταμάτησε να τους υποστηρίζει ο Λιόσης πάνε από το κακό στο χειρότερο. Λίγο μυαλουδάκι να είχαν θα καταλάβαιναν πως ήταν ο μόνος που μπορούσε να τους κρατήσει ζωντανούς στο παιχνίδι και νικητές στις επόμενες εκλογές. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή