Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Συμφωνία για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει καταλήξει σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων που θα βοηθήσει τις χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποκάλυψε ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, αφού, όπως είπε, υπήρξε διαφωνία ενός εκ των μελών, αρνήθηκε ωστόσο να
αποκαλύψει το όνομα του μέλους που διαφοροποιήθηκε. Ο Ντράγκι τιτλοφόρησε το πρόγραμμα «Outright Monetary Transactions» (OMT) λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει τους φόβους για την ισχύ του ευρώ, προσθέτοντας ότι θα θέσει μία αποτελεσματική φραγή στην αποφυγή της κλιμάκωσης της κρίσης, κάτι που θα είχε- δυνητικά-σοβαρές επιπτώσεις στην σταθερότητα τιμών.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα αφορά παρεμβάσεις από τη δευτερογενή αγορά, θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους, για την εποπτεία και τον προσδιορισμό των οποίων θα αναζητηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί κυρίως σε βραχυπρόθεσμους τίτλους και θα αφορά χώρες οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί σε ένα σχέδιο διάσωσης (μνημόνιο) υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν πρόσβαση στις αγορές.
Ταυτόχρονα, ο Μάριο Ντράγκι έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή και την αποτελεσματικότητα των συναλλαγών, την τήρηση των δεσμεύσεων από τις κυβερνήσεις, διευκρινίζοντας πως αν μια χώρα δεν συμμορφώνεται με τους όρους του μνημονίου, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να αγοράζει ομόλογα από αυτή.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε παράλληλα ότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες στην Ευρώπη, αλλά όπως υπογράμμισε υπάρχει ακόμη περιθώριο για μεταρρυθμίσεις, ενώ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα παραμείνει αδύναμη, εξαιτίας της συνεχιζόμενης έντασης στις χρηματαγορές και το κλίμα αβεβαιότητας.

Επανέλαβε επίσης ότι η ΕΚΤ κινείται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της για την διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας μεσοπρόθεσμα, ότι δρα ανεξάρτητα για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής και δεν παραβιάζει το άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Χαρακτήρισε ακόμη «αμετάκλητο» το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου