Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Όχι ρε γαμώτο!

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης προχώρησε η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ, ζητώντας ουσιαστικά την κατάργηση νόμων περί βλασφημίας. Στην ερώτησή της, η βουλευτής αναφέρει: «Σύμφωνα με το δελτίου τύπου της 23ης Ιουλίου 2012, της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), στις 9 Ιουλίου 2012, τρεις συμμετέχοντες ηθοποιοί στην θεατρική παράσταση «Corpus Christi», συνελήφθησαν με
την κατηγορία της βλασφημίας και αφού οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Ομονοίας, τελικώς αφέθηκαν ελεύθεροι. Αιτία στάθηκε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου θεατρικού έργου, το οποίο παρουσίαζε μία εναλλακτική προσέγγιση σε θρησκευτικά ζητήματα, χαρακτηριζόμενη ως βλάσφημη από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ), η οποία όμως, όπως αναφέρει σε ύστερη ανακοίνωσή της, στις 11 Ιουλίου, ουδέποτε προέβη σε υποβολή μήνυσης. Κατά αυτόν τον τρόπο εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας για την ποινική δίωξη των συγκεκριμένων ηθοποιών.
Το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύει δύο ανησυχητικές πτυχές των αντιλήψεων και των πρακτικών του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, οι οποίες σχετίζονται με την Ελευθερία του Λόγου, καθώς και με την σχέση του Κράτους με την Εκκλησία. Αναφορικά με την Ελευθερία του Λόγου, η ισχύουσα νομοθεσία λειτουργεί αποτρεπτικά για δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και άλλους πολίτες, καθώς εν δυνάμει συνεπάγεται αυτολογοκρισία, ενώ παραπέμπει σε πρότυπα αναχρονιστικά, δεδομένης της επιλεκτικότητας που παρουσιάζεται σχετικά με την ελεύθερη έκφραση. Όπως έχει αναφερθεί, πολλάκις, επί του ευρύτερου θέματος και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), η Ελευθερία του Λόγου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας και δεν πρέπει να περιορίζεται σε ιδέες και πληροφορίες ευρείας αποδοχής, αλλά να περιλαμβάνει και αυτές που αντιβαίνουν στις υπάρχουσες αντιλήψεις. Ειδικότερα στις περιπτώσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της σάτιρας, η ελεύθερη και απρόσκοπτη έκφραση οφείλει να αποτελεί κύριο μέλημα μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Όπως διαφαίνεται και από το συγκεκριμένο περιστατικό, η ισχύουσα νομοθεσία απέχει κατά πολύ από αυτές τις δομικές, δημοκρατικές αρχές που προβάλλονται από το ΕΔΔΑ, οπότε η εναρμόνισή της με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα κρίνεται επιβεβλημένη. Επίσης, η ισχύουσα νομοθεσία δημιουργεί ένα νεφελώδες τοπίο αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται σε εξωθεσμικά θρησκευτικά κέντρα να ασκούν επιρροή στις δημόσιες υποθέσεις. Τέτοιες παρεμβάσεις οφείλουν να λάβουν τέλος, καθώς προσδίδουν έναν φονταμενταλιστικό χαρακτήρα στο Ελληνικό Κράτος, γεγονός το οποίο δημιουργεί αποκλίνουσες τάσεις από την σύγχρονη Ευρωπαϊκή πορεία του. Ερωτάται ο κος Υπουργός:
1. Για ποιους λόγους και από ποιον αναλήφθηκε η πρωτοβουλία της σύλληψης των ηθοποιών, δεδομένης της μη υποβολής μήνυσης από την ΔΙΣ και αφού δεν προϋπήρξε εξώδικο, όπως ανέφερε στις Αστυνομικές Αρχές η δικηγόρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, καθιστώντας την σύλληψη των ηθοποιών παράνομη
2. Αν προτίθεται να προβεί στην άμεση κατάργηση των νόμων περί βλασφημίας, καθώς και στην εναρμόνισή τους σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΔΔΑ».


20 σχόλια:

  1. Τελικά τί γίνεται με την ΔΗΜΑΡ,από την μία συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση η οποία ετοιμάζεται να πάρει βάρβαρα μέτρα σε βάρος των πολιτών και από την άλλη οι θέσεις,των επιστημόνων της και νυν βουλευτών, για την παραχάραξη της ιστορίας, με τον συνωστισμό στη Σμύρνη και από την άλλη καίγονται να καταργήσουν νόμους του κράτους οι οποίοι προστατεύουν τα ιερά και όσια της επίσημης θρησκείας της πατρίδας μας,ΓΙΑΤΙ;;;.. ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΚΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ;;;ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευρωπαικο Δικαστηριο6 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:59 μ.μ.

    Την επιημη θρησκεια την εχει καταργησει ο Κων/νος Καραμανλης,λιγη ενημερωση δεν βλαπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνοι, μην κάνεις κι εσύ έτσι, όταν ξέρεις πως ο άλλος πιστεύει ότι λέει η χρυσή αυγή...

      Διαγραφή
  3. Μην μας δικάσετε κιόλας.Πιστεύω πως το άρθρο 198 Π.Κ αναφέρεται καθαρά στην χριστιανική θρησκεία ,αλλά πέρα από εκεί,το μεγαλύτερο ποσοστό των ΕΛΛΗΝΩΝ είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ;;.Οσον αφορά τον ''είρωνα''ΑΝΩΝΥΜΟ του απαντώ,ότι είμαι αυτόνομος,πιστεύω αυτά που πιστεύω,εχω δική μου προσωπικότητα,διατυπώνω προσωπικές απόψεις και δεν πατρωνάρομαι από πουθενά...ούτε κτυπάω κακόβουλα...-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει κ. Κατσακιώρη στην Ελλάδα έχουμε ανεξιθρησκεία. Τα "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" ανήκουν σε άλλες εποχές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ή μήπως διαφωνείτε?

      Διαγραφή
  4. Είναι γεγονός ,ότι ζούμε σε μιά Δημοκρατική -ελεύθερη χώρα και ο καθένας ,μπορεί να πιστεύει ,όποιον θεό θέλει,πάντως σχεδόν όλοι βαπτιστήκαμε Ορθόδοξοι χριστιανοί. το Οσον αφορά το άτομό μου επαναλαμβάνω ότι μεγάλωσα με τα ιδανικά''Πατρίδα -Θρησκεία -Οικογένεια''τά θεωρώ αξίες και θα τα μεταδώσω όσο μπορώ ,όσο δύναμαι.ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΔΩΣΩ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέτε κ. Κατσακιώρη ότι το τρίπτυχο της χούντας σας εκφράζει. Έτσι δεν είναι?

      Διαγραφή
    2. Βάλτα να τα αρμέξουμε και ας είναι και στέρφα.Εσείς αυτοαναγορεύεστε υπερασπιστές και θεματοφύλακες της ιστορίας της πόλης φιλαδέλφειας και του λαού της ,τους οποίους σεβομαι απεριόριστα,κατηγορείται εμένα γιατί υπερασπίζομαι την πατρίδα μου την ΕΛΛΑΔΑΡΑ με την ωραία της γαλανόλευκη σημαία και τον υπέροχο ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ . Την θρησκεία μας και την οικογενεια ,μα τι θελετε τέλος πάντων ,τι πιστευεται;;; ΕΙΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣΣΣΣΣΣΣ;;;;;;ΕΥΤΥΧΩΣ υπάρχουν και φίλοι που παρακολουθούν την συζήτηση και βγάζουν συμπεράσματα.----

      Διαγραφή
    3. Έλα Χριστέ και Παναγιά! Μα δεν καταλαβαίνει ότι πλέον κινείται στα όρια του γραφικού;!

      Διαγραφή
    4. ΑΝ αυτό είναι το συμπέρασμά σας ,επικαλούμενος τα θεία ,γράψτε με, στο βιβλίο γκίνες οτι προτοτυπώ.---

      Διαγραφή
  5. Φαίνεται να διαφωνεί κάποιος που έγραψε ότι δεν υπάρχει άλλο κύτταρο παραγωγής πολιτών εκτός απ την οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμ, βέβαια, όταν μπορείς να γίνεις πρωθυπουργός της Ελλάδος έχοντας υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις άλλης χώρας, έχεις αναγνωρισμένα νόθα και κυκλοφορείς με την ερωμένη σου σε στυλ «από εδώ η κυρία μου και από εκεί το αίσθημά μου» και ο κόσμος από κάτω σε χειροκροτεί ασφαλώς και τα "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" ανήκουν σε άλλες εποχές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όσο για τους ποδοσφαιριστές των πρώην λαϊκών δημοκρατιών, πολύ λούμπεν οι τύποι, σχεδόν όλοι πριν μπούν στο γήπεδο κάνουν το σταυρό τους. Όπως και η Πατουλίδου. Ακούς εκεί να πει «για την Ελλάδα ρε γαμώ του».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε αυτή η απάντηση. Δε νομίζω να υπερασπίστηκε κανείς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όποιος δε είναι χουντικός δεν σημαίνει ότι είναι και πασόκος.

      Διαγραφή
  7. Και όποιος πιστεύει ότι το τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» είναι εν ολίγοις μία εποικοδομητική κοινωνική «βάση» δεν σημαίνει ότι είναι χουντικός. Αν έχεις κάτι άλλο να το αντικαταστήσεις θα χαρώ να το ακούσω. Πάντως φαίνεται ότι στις λαϊκές δημοκρατίες δεν βρήκαν. Εξ άλλου ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης. Ο κόσμο τον χειροκροτούσε . . . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απορω πως ο ανοιχτομυαλος, δημοκρατικος και ταλαιπωρημένος απο τις ρατσιστικες επιθεσεις Χαρης Τομπουλογλου κραταει στο συνδυασμο του ατομα με μισαλλοδοξες αποψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δώσε θάρρος στο χωριάτη και θ' ανέβει στο κρεββάτι. Αυτή ακριβώς η παροιμία ταιριάζει γάντι για τα δοσίλογα ακροδεξιά καθάρματα που εμφανίζονται στη δημόσια ζωή της πόλης κοπρίζοντας σε σοβαρά δημοσιογραφικά μπλογκς όπως αυτό. Η απάντηση στους αγράμματους και αστοιχείωτους φασιστάκους θα δοθεί φυσικά σε 2 χρόνια στη κάλπη. Μην ανησυχείτε. Ξύλο δε θα φάτε. Σιγά μη σας κάνουμε και ήρωες μπούληδες της κακιάς ώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΥΡΙΕ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
    Λαμβάνοντας υπόψιν τον πόλεμο λάσπης που δέχθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα,θα παρακαλούσα.
    1.-Εάν στα δυό χρόνια περίπου που σχολιάζω στο ''BLOG''ΣΟΥ ΤΟ ''Κόπρισα''.
    2.-Εάν το παραπάνω σχόλιο αφορά τον ευατό μου,επειδή το θεωρώ προσβλητικό, θίγει την προσωπικότητά μου ,την όποια καριερα μου στην τοπική αυτοδιοίκηση και θέτει σε κίνδυνο την ζωή μου αγγίζει δε τα όρια της δικαιοσύνης [ποινικής-αστικής],θα παρακαλούσα από τον ανώνυμο σχολιαστεί να το καταγράψει,ποιόν αφορά και αν αφορά εμένα να γράψει και τα στοιχεία του προκειμένου αποφανθεί η δικαιοσύνη.
    3.-Δεν έθιξα κανέναν ,δεν ζήτησα κομματική ταυτότητα από κανέναν,δεν προσέβαλα κανένα,κριτές μου είναι οι ψηφοφόροι,την ώρα της κάλπης,κριτική σε νόμιμα πλαίσια δέχομαι , απαιτώ όμως να με σεβονται ως συνομιλητή.Καταθέτω τις όποιες απόψεις μου ,σεβόμενος την φιλοξενεία ,τον συνομιλητή και τους αναγνώστες.
    4.-Το κάθε σχόλιο αφήνει και το αποτύπωμά του.-----

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για άρση του απορρήτου χρειάζεται εισαγγελική παραγγελία. Όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται έχουν την έγκρισή μου. Προφανώς βέβαια, δεν συμφωνώ με όλα (είναι εντελώς αδύνατον).

      Διαγραφή
    2. Κυριε ΔΙΑΜΑΝΤΗ από εσας ζήτησα μόνο ,αν θελετε να απαντήσετε στο πρώτο ερώτημα μου ,τίποτε άλλα,ούτε σας ποέτρεψα να αφαιρέστε σχόλια.Τα νομικά τερτίπια τα γνωρίζω καλά.

      Διαγραφή
    3. Απάντησα. Αν υπήρχε τέτοιο θέμα, δεν θα ανέβαιναν τα σχόλια. Εξάλλου, ο 11.19 δεν λέει ότι εσείς "κοπρίζετε". Λέει για "ακροδεξιά φασιστικά καθάρματα". Επίσης, εκ πείρας σας λέω ότι είναι προτιμότερο κάποια πράγματα να τα αφήνετε να πέσουν κάτω. Φιλικά το λέω, εσείς αποφασίσετε πώς και πότε θα παρέμβετε.

      Διαγραφή