Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Μπορεί ο συνταξιούχος να εργάζεται;

Είστε στα πρόθυρα του να εγκαταλείψετε την αγορά εργασίας φοβούμενοι ότι θα αυξήσουν το όριο συνταξιοδότησης και θα σας πάρει η…μπάλα. «Δεν βαριέσαι», σκέφτεστε. «Ας πάρω τη σύνταξη, έστω και κουτσουρεμένη και όλο κάτι θα βρεθεί». Προσοχή: Εκτός από την καταιγίδα των περικοπών που έχει υποστεί και θα υποστεί η σύνταξή σας, κινδυνεύετε να χάσετε ακόμη
περισσότερα αν το ασφαλιστικό σας ταμείο μάθει ότι εργάζεστε (και δεν είναι εύκολο να κρατήσουμε κρυφά τέτοια πράγματα)
Με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, θεσπίστηκαν μια σειρά από αντικίνητρα για την απασχόληση συνταξιούχων. Ο λόγος; Οι όποιες θέσεις εργασίας είναι διαθέσιμες, να καλυφθούν από νέους ανέργους οι οποίοι δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα. Οι «ποινές» για τους συνταξιούχους που εργάζονται είναι πολύ βαριές:
  • Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
  • Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύντα­ξης ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κύριων συντάξεων, που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 780 ευρώ), καταβάλλεται μειωμένο κατά (70%). Για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, ο αριθμός των ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά έξι ημερο­μίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή:
  1. Αν ο συνταξιούχος ηλικίας άνω των 55 ετών έχει ένα παιδί, μπορεί να εργαστεί και να κρατήσει ολόκληρη τη σύνταξή του εφόσον το ύψος της σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 936 ευρώ. Αν τα υπερβαίνει, το ποσό πάνω από το όριο των 936 ευρώ, περικόπτεται κατά 70%. Αν, για παράδειγμα, η σύνταξη είναι 1500 ευρώ, τότε ο συνταξιούχος εργαζόμενος, θα εισπράττει 1105 ευρώ.
  2. Αν ο συνταξιούχος ηλικίας άνω των 55 ετών, έχει δύο παιδιά, μπορεί να εργαστεί και να κρατήσει ολόκληρη τη σύνταξή του εφόσον το ύψος της σύνταξης δεν υπερβαίνει τα  1092 ευρώ. Αν τα υπερβαίνει, το ποσό πάνω από το όριο των 1092 ευρώ, περικόπτεται κατά 70%. Η σύνταξη των 1500 ευρώ πέφτει στα 1214 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος εργαζόμενος εισπράττει πάνω από μία κύρια σύνταξη, η μείωση γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης και εφόσον αυτό δεν επαρκεί, το υπόλοιπο ποσό περικόπτεται από την αμέσως επόμενη ή επόμενες σε ύψος κύριες συντάξεις.
Και ασφαλιστικές εισφορές
Εννοείται ότι  για τον απασχολούμενο συνταξιούχο καταβάλλονται και οι προβλεπόμενες εισφορές και ασφαλισμένου, οι οποίες βαρύνουν τον εργο­δότη και τον ασφαλισμένο αντίστοιχα όπως συμβαίνει για έναν οποιοδήποτε εργαζόμενο. Ο χρόνος ασφάλι­σης του απασχολούμενου συνταξιούχου μπορεί να αξιοποιηθεί:
  1. για την προσαύξηση της σύνταξής του είτε
  2. για θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Στην περίπτωση αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης στο φορέα από τον οποίο ο συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη ο υπολογισμός για την προσαύξηση της ήδη κατάβαλλόμενης σύνταξης γίνεται με ποσοστό 1,714% επί των συντάξιμων αποδοχών οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας ή 300 ημέρες εργασίας.
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου