Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Πιέσεις στη ΔΗΜΑΡ

Πιέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλος, προκειμένου να μεταβάλει τη στάση του και να ψηφίσει το σύνολο των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσονται και οι συναντήσεις που είχε -εκτάκτως χθες- ο κ. Σαμαράς και με
τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυαν αργά χθες το βράδυ ότι, παρά τη σταθερά αρνητική θέση που εκφράζει ο κ. Κουβέλης, η πίεση θα συνεχιστεί μεχρι και την Τετάρτη, ημέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας. Αυτό άλλωστε συναποφάσισαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν νωρίς χθες το απόγευμα και σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο πολιτικοί ηγέτες στις δημόσιες τοποθετήσεις τους χθες σημείωσαν την ανάγκη να προχωρήσει η τρικομματική κυβέρνηση και επέμειναν ότι τα μέτρα που θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα.
Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση στην ψήφιση του νομοσχεδίου (το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί σήμερα το πρωί στην αρμοδία επιτροπή), αλλά τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θέλουν να διαρραγεί το κυβερνητικό μέτωπο.
Ο πρωθυπουργός, εκτός από την έκκληση που απηύθυνε στον κ. Κουβέλη να ψηφίσει τα μέτρα, προχώρησε χθες σε δύο ακόμη κινήσεις προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα: Από το βήμα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας υιοθέτησε τη ρήτρα ισοδυνάμων, που αποτελούσε πάγια θέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και δεσμεύθηκε για θεσμικές αλλαγές στα εργασιακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον κ. Κουβέλη. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι πέτυχε ό,τι ήταν δυνατόν να επιτευχθεί και ως μόλις ξεπεραστεί ο «κάβος», θα έχουν τη δυνατότητα όλοι μαζί να προχωρήσουν σε μια διαφορετική πολιτική. Ωστόσο, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ήταν αμετακίνητος σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, όπως και στο ΠΑΣΟΚ, συζητούν τις τελευταίες ώρες και για τη στάση που θα πρέπει να υιοθετηθεί έναντι του κ. Κουβέλη και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση σε περίπτωση που καταψηφίσει τα μέτρα. Μέχρι στιγμής, ούτε ο κ. Σαμαράς ούτε ο κ. Βενιζέλος θέτουν επίσημα το θέμα, αλλά οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ τουλάχιστον δύο βουλευτές (οι κ. Κακλαμάνης και Γεωργιάδης) έθεσαν θέμα εξόδου της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν ψηφίσει τα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο είναι και το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως επιμένουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, αυτή την ώρα προέχει η ψηφοφορία της Τετάρτης και μετά (ανάλογα και με τη στάση που θα έχει τηρηθεί από τη ΔΗΜΑΡ) θα γίνουν οι συζητήσεις.
Οι αλλαγές
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που φαίνεται πως έχει ήδη δρομολογηθεί είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει ότι είναι επιτακτική ανάγκη για αλλαγές προσώπων, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πιο θετικός από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν για την ανάληψη της θέσης του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης. Οι αποφάσεις πάντως θα ανακοινωθούν μετά την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία και αναμένεται στα μέσα του μηνός.
Γιάννης Σαραντάκος- Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου