Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τι κρύβει το ντέρμπι Ομπάμα- Ρόμνεϊ

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ θα είναι
οριακό.
Πολλοί αναλυτές βλέπουν την αμφίρροπη εκλογική μονομαχία ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Ρόμνεϊ ως μία ακόμα ένδειξη για το ότι η αμερικανική κοινωνία διανύει περίοδο ακραίας κοινωνικής πόλωσης, ίσως της μεγαλύτερης στην Ιστορία της.
Διαφορετική είναι η εκτίμηση του Τζορτζ Φρίντμαν, ιδρυτή και CEO του αμερικανικού think tank Stratfor, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο διχασμός του εκλογικού σώματος δεν αντανακλά βαθιές κοινωνικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες.
Οι μικρές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στην αμερικάνικη πολιτική ιστορία.
Όπως σημειώνει, σχεδόν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 1820 κρίθηκαν με μικρές ως ελάχιστες διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, από το 1824 ως το 2008, συνολικά 18 εκλογικές αναμετρήσεις κρίθηκαν με τον νικητή να κερδίζει λιγότερο από το 50% των ψήφων. Σε 16 εκλογικές μονομαχίες ο πρόεδρος έλαβε το 50% - 55% των ψήφων και μόνο σε 13 πήρε πάνω από 55%.
Μόνο ο Λίντον Τζόνσον το 1964 πέρασε το φράγμα του 61%, όταν ανακηρύχθηκε πρόεδρος με 61,5%. Ενώ μόλις άλλοι τρεις έλαβαν πάνω από 60%.
Επί δύο αιώνες, η αντιπολίτευση συγκεντρώνει στις ΗΠΑ πολύ υψηλά ποσοστά -σχεδόν πάντοτε πάνω από 40%-, αλλά με εξαίρεση τις εκλογές του 1860, η πόλωση αυτή δεν οδήγησε ποτέ σε ανατροπή του καθεστώτος και βίαιες συγκρούσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου