Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Στη σκιά της Πρωτομαγιάς...

Βρισκόμαστε μόλις τρεις ημέρες πριν τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στη Φιλαδέλφεια και στη Χαλκηδόνα, και οι κρατήσεις θέσεων από μικροπωλητές, είναι λιγότερες από άλλες χρονιές. Η μια εξήγηση είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι θα προσέλθουν, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, την τελευταία στιγμή. Η δεύτερη είναι ότι
υπάρχει έτσι κι αλλιώς μειωμένο ενδιαφέρον, καθώς η κρίση έχει στερήσει από όσους έλθουν στην πόλη την αγοραστική δύναμη άλλων ετών. Μια τρίτη είναι ότι το ίδιο διήμερο διεξάγονται άλλα πέντε πανηγύρια στην Αττική, κι έτσι εκ των πραγμάτων οι μικροπωλητές μοιράζονται. Αυτά είναι ενδεχόμενα, που σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να ελεγχθούν.
Υπάρχει όμως κι ένα ακόμα ενδεχόμενο, που ασφαλώς ο δήμος πρέπει να αποσοβήσει, με συντονισμένες κινήσεις, ώστε να περάσει το μήνυμα που θέλει: Υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν συνεννοηθεί πολλοί μικροπωλητές, να μην έλθουν να νοικιάσουν το χώρο, αλλά να τους δούμε το Σάββατο μαζικά να εγκαθίστανται όπου θέλουν, πιστεύοντας ότι ο δήμος δεν μπορεί, ούτε βάσει πραγματικών δυνατοτήτων, αλλά ούτε βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να τους εμποδίσει.
Είχαμε προτείνει στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο να απευθυνθεί στο Συντονιστικό Κέντρο κατά του παρεμπορίου, που ουσιαστικά συντονίζει τις δράσεις των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου ανάπτυξης, της δημοτικής αστυνομίας και της κανονικής αστυνομίας. Η τελευταία είναι η μόνη, άλλωστε, που μπορεί να στείλει επιτόπου στον εισαγγελέα όποιον αρνηθεί να πληρώσει το ενοίκιο του χώρου που κατέλαβε.
Ήδη η δήμαρχος με τα στελέχη της διοίκησης κινούνται προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις. Οι υπάλληλοι του δήμου έχουν λάβει εντολή να έχουν ανοικτό το Ταμείο και τα Έσοδα Σάββατο και Κυριακή, ώστε όποιος καταλάβει ένα χώρο να είναι υποχρεωμένος επιτόπου να καταβάλει το αντίτιμο, ώστε να λειτουργήσει κανονικά τον πάγκο του. Επίσης, η δήμαρχος Έφη Γαϊτανά- Αποστολάκη ενημέρωσε την Αστυνομία, ώστε να υπάρχει άμεση τιμωρία όσων νομίζουν ότι θα βγάλουν χρήματα, χωρίς να νοικιάσουν τον χώρο που καταλαμβάνουν.
Το Σάββατο και την Κυριακή, οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε το δικαίωμα του δήμου να εισπράξει το ενοίκιο για όλους τους χώρους, όπου θα πωλούνται προϊόντα κατά το εορταστικό διήμερο.

7 σχόλια:

  1. Η τρίτη εξήγηση είναι η πλέον πιθανή και η πλέον προφανής, θα έλεγα κ. Διαμαντή. Και φυσικό είναι ότι αφού μπορούν να έλθουν τζάμπα ή με ελάχιστα χρήματα γιατί να μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράζουν μέτρα;
    Η αντικειμενική αδυναμία του Δήμου είναι δεδομένη. Υπάρχει όμως και υποκειμενική αδυναμία. Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι μικροπωλητές. Η περίπτωση με τα έσοδα του 2011 και όλο το σήριαλ που ακολούθυησε είναι ακόμα νωπή και δεν έχει τελεσιδικήσει.
    Εξάλλου, μεσα στο χαμό και η ίδια η αστυνομία δεν έχει δυνατότητα να παρέμβει. Μαύροι, άσπροι, κόκκινοι, κίτρινοι και κάθε άλλης απόχρωσης άνθρωποι κάθε χρόνο παίζουν κυνηγητό. Μόλις τους διώξεις από ένα σημείο, σε ένα δύο λεπτά στήνουν αλλού.
    Μόνη λύση είναι η ουσιαστική απόφαση για κατάργηση αυτής της ξεφτίλας. Να μην κλείσει κανένας δρόμος, ούτε η Δεκελείας ούτε οι παράδρομοι. Μόνο εκδηλώσεις και χάπενινγκς να διοργανώνονται και σταδιακά να αλλάξει ο χαρακτήρας του εορτασμού.
    Η Φιλαδέλφεια να καθιερωθεί ως παναττικό κέντρο πολιτιστικών, πολιτικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και να προσελκύσει κόσμο από όλη την Αθήνα για αυτά τα χαρακτηριστικά και να πάψει να είναι παζάρι που όλο το Καματερό, και η Ζοφριά θα έρχονται να αγοράζουν σώβρακα.
    Και αν σε κάποιους ακούγονται λίγο περίεργα ή και ρατσιστικά όλα αυτά, ας ακούσουν τις παρέες των συμπολιτών μας και ας αφουγκραστούν την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Και αν σε κάποιους ακούγονται λίγο περίεργα ή και ρατσιστικά όλα αυτά, ας ακούσουν τις παρέες των συμπολιτών μας και ας αφουγκραστούν την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Δήμου."

      δηλαδη αν ειμαστε πλειοψηφικα ρατσιστες, παυουμε να ειμαστε ρατσιστες

      ωραιο!

      και θελεις να γινουμε κεντρο πολιτισμου τρομαρα σου..

      Διαγραφή
    2. Αν έκανες τον κόπο να δεις πιο προσεκτικά τη διατύπωση ίσως απέφευγες το να κάνεις ένα άστοχο σχόλιο.
      Η φράση έχει τη λέξη "αν" θέλοντας να δείξει ότι πολλές απόψεις χαρακτηρίζονται ως ρατσιστικές αλλά καμία σχέση δεν έχουν με την έννοια του ρατσισμού.
      Αλλά επειδή το θέτεις, οι πλειοψηφίες είναι εκείνες που θέτουν τους κανόνες και οι απόψεις τους θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αν αυτές οι απόψεις είναι κακές απόψεις, αυτό είναι κακό για την κοινωνία.
      Αλλά ποιός είναι εκείνος που θα κρίνει ότι η άποψη της πλειοψηφίας είναι καλή ή κακή;

      Διαγραφή
  2. Οι κάτοικοι της Φιλαδέλφειας χαιρετίζουν τα αδέλφια τους από το Μενίδι, Ζοφριά και καλούν όλους τους κατοίκους να κολυμπήσουμε όλοι μαζί μέσα σε μια απέραντη σκατίλα 3 ημερών.

    Θα σας μείνει αξέχαστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ω! ναι. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε το δικαίωμα του δήμου να εισπράξει το ενοίκιο για όλους τους χώρους, όπου θα πωλούνται προϊόντα κατά το εορταστικό διήμερο. Και κυρίως το Συντονιστικό Κέντρο κατά του παραεμπορίου, που ουσιαστικά συντονίζει τις δράσεις των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου ανάπτυξης, της δημοτικής αστυνομίας και της κανονικής αστυνομίας, που είναι η μόνη που μπορεί να στείλει επιτόπου στον εισαγγελέα όποιον αρνηθεί να πληρώσει το ενοίκιο του χώρου που κατέλαβε. Διότι αλλιώς τα συμφέροντα του Δήμου και την ισότητα μεταξύ εκείνων που πληρώνουν για το χώρο που καταλαμβάνουν και εκείνων που δεν πληρώνουν, ανεξάρτητα αν είναι Έλληνες ή μετανάστες θα έρθουν να υπερασπισθούν «διά ροπάλου» οι Χρυσαυγίτες. Στο «οφείλουμε όλοι» δεν περιλαμβάνονται και αυτοί; Και τότε τι θα κάνουν, αντιποίηση μιας «αρχής» που απουσιάζει ή υποκατάσταση; Διότι αν απουσιάσουν οι «αρχές» παρόλο που έχουν ενημερωθεί, δηλαδή στην περίπτωσή μας το Συντονιστικό Κέντρο κατά του παραεμπορίου, η δημοτική αστυνομία, η κανονική αστυνομία, ο εισαγγελέας κλπ πιθανόν να μην απουσιάσουν οι Χρυσαυγίτες αφού η απουσία των «αρχών» τους τρέφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά μην εισπράξει ενοίκιο για όλους τους χώρους από το πρωτομαγιάτικο βλαχοπανηγύρι της ξεφτίλας ....Εδώ δεν εισπράττει από τα τραπεζοκαθίσματα των καφέ μπαρ που κοντεύουν να γίνουν περισσότερα και από τα σκουπίδια (υπάρχουν φήμες βέβαια ότι εισπράξεις γίνονται ιδιωτικές γιατί είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος, ότι ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται για τους κατοίκους του, δίνοντας άδειες σε καφε μπαρ δίπλα σε σπίτια παλιά που στερούνται στοιχειώδους μόνωσης......κάποιος η κάποιοι εισπράττουν μαύρα) Οσο για την απέραντη σκατίλα των 3 ημερών, μακάρι να ήταν τριών ημερών αλλά έχουν γίνει 360 ημερών γιατί κάθε βράδυ οι μεθυσμένοι θαμώνες των μπαρ που αρέσκονται στο ύπαιθρο ξελαφρόνουν πριν μπουν στο αυτοκίνητο τους. Ας μαζέψει ζεστό χρήμα από τα μαγαζιά που αυθαιρετούν η δήμαρχος Έφη Γαϊτανά- Αποστολάκη και ας μην περιορίζεται απο τις εισπράξεις του ετήσιου 3ημέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά τα λες, έτσι ακριβώς είναι για όσους ξέρουν...
      και το κλείσιμο τελικά της υπηρεσίας εσόδων το Σ/Κ που θα ήταν ανοιχτή για πληρωμές της τελευταίας στιγμής, μόνο τυχαίο δεν ήταν...

      Διαγραφή