Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ο Γιουνκέρ μιλάει για ήπια αναδιάρθρωση

Ο πρόεδρος του 17μελούς Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε για πρώτη φορά σήμερα στην πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Μιλώντας σε ένα σεμινάριο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Γιούνκερ είπε ότι ίσως είναι απαραίτητο να γίνει μια «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους. Πρόσθεσε ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ελλάδας οφείλει να είναι η συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και η χρήση αυτών των κεφαλαίων για την αποπληρωμή μέρους του χρέους, που φθάνει σχεδόν το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Σε αντάλλαγμα, είπε ο Γιούνκερ, μπορεί να εξεταστεί κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους.
    «Εάν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε πρέπει να δούμε εάν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αντιτίθεμαι αυστηρά σε μια μείζονα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είπε, αναφερόμενος για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την έναρξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη πριν από 18 μήνες.
    Η δήλωση Γιούνκερ χαρακτηρίζεται σημαντική αλλαγή στα επίσημα σχόλια για την κατάσταση της Ελλάδας, αν και άλλοι παράγοντες διερωτώνται κατά πόσον μια τέτοια απόφαση είναι ορθή ή ακόμα και εφαρμόσιμη.
    Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει το βράδυ της Δευτέρας ότι «η αναδιάρθρωση, η αναμόρφωση-- είναι εκτός συζήτησης», μετά την δήλωση Γιούνκερ περί μιας «αναμόρφωσης» του ελληνικού χρέους, δηλαδή ένα τρόπο να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της χωρίς μείζονα αναδιάρθρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου