Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τριήμερο Μικρασιατικής Μνήμης



Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δημοτικός Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος κ. Σωτήρης Κοσκολέτος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους παριστάμενους για την παρουσία τους, τόνισε την ανάγκη, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, τις
γεύσεις της Ανατολής, τα ήθη και τα έθιμα των Μικρασιατών προγόνων μας να συντηρούμε την παράδοση και να τιμούμε τη μνήμη τους.
Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου έγινε η απονομή αριστείου βραβείου «ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ» στους αριστεύσαντες αποφοίτους της πόλης μας, στους οποίους προσφέρθηκε επίσης το χρηματικό ποσό των €150, με σύντομες ομιλίες των διευθυντών των αντίστοιχων λυκείων από τα όποια αποφοίτησαν.
Τις απονομές έκαναν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου: ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δημοτικός Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος κ. Σωτήρης Κοσκολέτος, ο κ. Χρήστος Κοπελούσος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, ο κ. Γιάννης Τομπούλογλου, Δημοτικός Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, η Ταμίας κ. Αθανασία (Νάνσυ) Λάλη, η κ. Στέλλα Αυγέρη και η κ. Μαρίκα Σιμιτζόγλου.
Στη συνέχεια προβλήθηκε το αυθεντικό ντοκιμαντέρ «Η Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης το 1922». Ένα σπάνιο video, ιστορικό ντοκουμέντο από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 το οποίο τραβήχτηκε από τον George Magarian και είδε το φως της δημοσιότητας από τον εγγονό του Robert Davidian, ο οποίος το ανακάλυψε στο σπίτι της γιαγιάς του στη Νέα Υόρκη το 2008, όπου βρισκόταν ξεχασμένο για πολλές δεκαετίες.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση «Η Σμύρνη μέσα από τα καρτ-ποστάλ», από τον κ. Λουκά Χριστοδούλου, Αντιπρόεδρο του Κέντρου Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και μέλος της Ένωσης Σμυρναίων. Στο τέλος της παρουσίασης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δημοτικός Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος κ. Σωτήρης Κοσκολέτος απένειμε στον κ. Λουκά Χριστοδούλου τιμητική πλακέτα για την προσφορά του.
          Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών κ. Ελένη Λετώνη παρουσίασε τους σκοπούς και το έργο του Ιδρύματος, ενώ η Γενική Γραμματέας του, ιστορικός, κ. Ειρήνη Σαρίογλου, παρουσίασε την ταινία «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη» και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε, «Το Χρονικό των 10 Ημερών». Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη. Το Χρονικό είναι το έπος ενός ήρωα, του Κεμαλετίν, ο οποίος δε δίστασε να διακινδυνεύσει ζωή και καριέρα για να απεγκλωβίσει τον Ηλία Βενέζη, τον αδελφό της Αγάπης, από την «θανατηφόρα αποστολή». Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Ηλία Δημητρίου και η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, ενώ η παραγωγή, έτους 2007, είναι του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών.
          Μετά την προβολή της ταινίας και την παρουσίαση του βιβλίου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δημοτικός Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος κ. Σωτήρης Κοσκολέτος και ο υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδόσεων κ. Χρήστος Τριανταφύλλου ευχαρίστησαν τις κυρίες Λετώνη και Σαρίογλου για την παρουσία τους και την προσφορά τους.
Τη βραδιά έκλεισε η ομάδα παραδοσιακών χορών του Ενιαίου Φορέα Δράσεων του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος με παραδοσιακούς Μικρασιάτικους χορούς, με την επιμέλεια του δασκάλου τους κ. Κώστα Θεοχάρη.
          Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου τελέστηκε το Ετήσιο Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατών υπό βροχή, σε συνεργασία με τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος.
          Το απόγευμα, στον χώρο του Π.Π.Ι.Ε.Δ., πραγματοποιήθηκε συναυλία από την ορχήστρα «SMYRNA». Οι παριστάμενοι απόλαυσαν τη συναυλία και αρκετοί χόρεψαν στους ρυθμούς τις ορχήστρας. Πέντε νεαρές κοπέλες, μουσικοί, δημιούργησαν την ορχήστρα «SMYRNA» και τις ακολουθήσαμε σ’ένα πολύχρωμο μελωδικό ταξίδι, ερμηνεύοντας με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια και σκοπούς της Ελληνικής παράδοσης.
          Η Μυρτώ Δράκου (βιολί, τραγούδι), η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), η Γεωργία Λώλη (κανονάκι, τραγούδι), η Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λάουτο, τραγούδι) και η Μικαέλλα Τσούμπου (κλαρίνο, τραγούδι) αποτελούν την ορχήστρα «SMYRNA» και ταξιδεύουν στη μουσική μας παράδοση.
          Στο τέλος της συναυλίας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δημοτικός Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος κ. Σωτήρης Κοσκολέτος και ο υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδόσεων κ. Χρήστος Τριανταφύλλου ευχαρίστησαν τις 5 νέες κοπέλες για το μελωδικό ταξίδι που μας χάρισαν ενώ αμέσως μετά προσφέρθηκαν στους παριστάμενους παραδοσιακά μικρασιάτικα εδέσματα και γλυκά, προσφορά του «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟΥ» και του ζαχαροπλαστείου «PICCADILLY».
          Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, ο Αντιδήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος κ. Χαράλαμπος Μπόβος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» κ. Χάρης Τομπούλογλου, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Χρήστος Κοπελούσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Δράσεων του Δήμου κ. Αδαμάντιος Παΐδας, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Νίκη Καβακοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων κ. Σπύρος Γραμμένος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Γιάννης Τομπούλογλου, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Καίτη Παπανίκα, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέτρος Λαζαρίδης, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας κ. Δήμητρα Δερμανούτσου, η Τοπική Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας κ. Αλέκα Φακίνου, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Αναγέννησης κ. Ελένη Χαϊκάλη, η Αντιπρόεδρος κ. Δέσποινα Τρυφωνοπούλου και η Γενική Γραμματέας κ. Μάρω Τσιλιμπάρη, η Πρόεδρος του παραρτήματος Νέας Φιλαδέλφειας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Τασούλα Βασιλειάδου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας κ. Ειρήνη Κορμέντζα-Σταματοπούλου, η Υποψήφια Βουλευτής Β΄ Αθηνών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Δημοτική Σύμβουλος Νέας Ιωνίας κ. Λίτσα Αμανατίδου, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων κ. Ελπίδα Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος των Παλαιών Προσκόπων Νέας Φιλαδέλφειας κ. Δημήτρης Μαναράκης, η εκπρόσωπος των μελών Κ.Α.Π.Η. Νέας Χαλκηδόνας κ. Κούλα Μάισνερ, ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Γιώργος Κοντονής, ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Καραγιάννης από την εφημερίδα «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ», ο εκδότης κ. Γιώργος Λιόσης από την εφημερίδα «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ», η Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συνδέσμου κ. Αλίκη Βαρούτσου, η πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ρένα Ζαλμά, μέλη παλαιότερων Δ.Σ. του Συνδέσμου και πολλοί άλλοι.
          Τέλος, στον χώρο υπήρχε μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση καρτ-ποστάλ με Μικρασιατικά θέματα, έκθεση παραδοσιακών Μικρασιάτικων φορεσιών καθώς και έκθεση Μικρασιάτικου βιβλίου από τους γνωστούς εκδοτικούς οίκους «Περίπλους» και «Αποτύπωμα» αλλά και από το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών. Την επιμέλεια των εκθέσεων είχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Δημοτικός Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος κ. Σωτήρης Κοσκολέτος και ο υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδόσεων του Συνδέσμου κ. Χρήστος Τριανταφύλλου, που επιμελήθηκε και την ανανεωμένη καλαίσθητη έκδοση του περιοδικού του Συνδέσμου που διανεμήθηκε στις εκδηλώσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                Ο Πρόεδρος               Η Γενική Γραμματέας
 
        Κοσκολέτος Σωτήριος      Μυλωνά Κωνσταντίνα














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου