Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλάζουν όλα στη φορολογία

Τα πάνω κάτω στη φορολογία εισοδήματος φέρνει το υπουργείο Οικονομικών με ένα ευρύτατο φάσμα παρεμβάσεων που εκτείνονται από πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους, κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες έως και την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής αντιμετώπισης για όλες τις εταιρικές μορφές. Παράλληλα προωθεί "έκπτωση" για τις αποδείξεις από "ύποπτες" για φοροδιαφυγή επαγγελματικές ομάδες.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση ζήτησαν «άμεση δράση» στο μέτωπο της φορολογίας, οδηγώντας την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε αλλαγή σχεδίων που αφορούσαν φορολογική μεταρρύθμιση σε τρεις δόσεις. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι πλέον ένα και στις βασικές του ρυθμίσεις, εφόσον περάσει το τεστ των πολιτικών αρχηγών, θα προβλέπει:
· Αφορολόγητο δυο ταχυτήτων: Το αφορολόγητο σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, καταργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μετά την επαναλαμβανόμενη διαπίστωση που πιστοποιείται από τα στατιστικά δεδομένα ότι έξι στους δέκα δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο.
Αντίθετα διατηρείται στα 5.000 ευρώ με την προοπτική της σταδιακής αύξησης στα 8.000 ευρώ, για μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι ακόμα και να θέλουν, δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους από την εφορία. Με την αλλαγή αυτή, 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες , εκ των οποίων οι 457.577 δήλωσαν το 2011 μέσο εισόδημα 7.500 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο 500 ευρώ, αν διατηρηθεί ο φόρος του πρώτου κλιμακίου στο 10%, όπως διαμορφώνεται σήμερα. 
· Φοροαπαλλαγές. Έχουν ήδη περιοριστεί δραστικά, καθώς – με συγκεκριμένα όρια απαλλαγής ανά κατηγορία- σήμερα εκπίπτει από το φόρο και όχι από το εισόδημα το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκιο, ασφάλιστρα, νοσήλια και ιατρικές δαπάνες. «Αν θέλεις να απλοποιήσεις το σύστημα, πρέπει να καταργηθούν πλήρως όλες οι φοροαπαλλαγές», εκτιμά αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο σε ερώτηση σχετικά με τις επιβαρύνσεις που μοιραία θα προκύψουν παραπέμπει στις αλλαγές στην κλίμακα και τις αποδείξεις.
· Κλίμακα και αποδείξεις. Τα έξτρα έσοδα που θα προκύψουν από τις δύο παραπάνω παρεμβάσεις, θα επιστραφούν εν μέρει και υπό προϋποθέσεις στους φορολογούμενους. Η κλίμακα θα επανασχεδιαστεί με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45%.
Επιπλέον μελετάται η παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους, ώστε να συλλέγουν αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες φοροδιαφυγής.
Το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι θα αφαιρούνται από το εισόδημα κάθε φορολογουμένου, αυξάνοντας έτσι επί της ουσίας το αφορολόγητο όριο κατά περίπτωση, αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Ομοίως, θα εκπίπτουν και αποδείξεις από μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.
· Ένας φόρος στις επιχειρήσεις. Ενιαία φορολογική μεταχείριση για όλες τις εταιρείες (ανώνυμες, ομόρρυθμες ετερόρρυθμες, δικηγορικές, κοινοπραξίες κ.λπ.) με την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο προσαρμογής της εταιρικής μορφής στον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Σήμερα, στις ατομικές επιχειρήσεις επιβάλλεται φόρος μέχρι 45%, στις Ανώνυμες Εταιρείες και τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης μέχρι 40%, στις δικηγορικές εταιρείες μέχρι 25% και στους εταίρους των Ομόρρυθμων Εταιρειών η συνολική τελική επιβάρυνση φθάνει στο 30-40%.
Προωθείται παράλληλα μείωση του μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα μερίσματα από 25% που είναι σήμερα στο 20% ή 15% καθώς και η κατάργηση ρυθμίσεων, όπως της φορολόγησης της επιχειρηματικής αμοιβής των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταίρων.
Αγώνας δρόμου για το πακέτο
Ορισμένα από τα φορομέτρα, θα περιληφθούν στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, το οποίο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, θα πρέπει να έχει κλείσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «κλειδί» θεωρείται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα.
Το συμπέρασμα προκύπτει μετά τις κόκκινες γραμμές των πολιτικών αρχηγών αλλά και τη συλλογή στοιχείων από το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, μέχρι στιγμής, οι αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων φτάνουν τις 19.000 και έως το 2015, οι προβολές δείχνουν αποχωρήσεις 180.000 δημοσίων υπαλλήλων (σωρευτικά από το 2011) λόγω συνταξιοδοτήσεων και συνταξιοδοτικής ωρίμανσης (αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας σε δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη).
Το πακέτο αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα σφραγιστεί σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.  
Έλενα Λάσκαρη
Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου