Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Πέθανε ο "άνθρωπος χωρίς καρδιά"

Σε ηλικία 37 ετών ο Jakub Halik, που τους τελευταίους 6 μήνες ζούσε χωρίς πραγματική καρδιά, απεβίωσε. Σύμφωνα με το BBC, ο θάνατός του οφείλεται σε ηπατική ανεπάρκεια και όχι σε δυσλειτουργία της τεχνητής καρδιάς. Ο Jakub Halik είχε
υποβληθεί τον περασμένο Απρίλιο σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της καρδιάς του, μετά τη διάγνωση επιθετικού καρκινικού όγκου και το όργανο είχε αντικατασταθεί από δύο μηχανικές αντλίες. Ο κ. Halik, πρώην πυροσβέστης στο επάγγελμα, περίμενε στη λίστα μεταμόσχευσης για ένα κατάλληλο δότη όταν πέθανε.
Παρόλο που δεν είχε παλμό και πάντα χρειαζόταν να μεταφέρουν μια μπαταρία για την τροφοδοσία της μηχανικής καρδιάς του, ο Halik ήταν σε θέση να περπατήσει και να χρησιμοποιήσει το γυμναστήριο του νοσοκομείου.
Αντίστοιχη χειρουργική επέμβαση είχε πραγματοποιηθεί μόνο σε έναν άλλο ασθενή, ένας άντρα από το Τέξας, ο οποίος επέζησε μόνο για μια εβδομάδα.
«Υγιής άνθρωπος»
Η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στον Jakub Halik είχε πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στην Πράγα. Η ιατρική ομάδα αντικατέστησε την καρδιά του ασθενή με δυο αντλίες που η κάθε μία ήταν σχεδιασμένη για να εκτελεί ξεχωριστά τις λειτουργίες της αριστερής και της δεξιάς πλευράς της καρδιάς.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τον Αύγουστο, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο 37χρονος Τσέχος είχε είπε ότι αισθανόταν «πολύ καλά», υποστηρίζοντας ως σωστή την απόφασή του να προχωρήσει στη δύσκολη και επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση.
«Ήταν δύσκολο για μένα, αλλά δεν είχα άλλη ευκαιρία», είχε πει - τότε - στους δημοσιογράφους. «Αναγνωρίστηκε ότι με τον όγκο θα μπορούσα να επιβιώσω για περίπου ένα χρόνο και αποφάσισα να πολεμήσω και να το κάνω με αυτό τον τρόπο (σ.σ. την αφαίρεση της καρδιάς)» είχε δηλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου