Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το μυστικό είναι στην εξωστρέφεια

Το έχουμε γράψει πολλές φορές και δεν θα πάψουμε να το επαναλαμβάνουμε: η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή πλέον για να μπορέσει να στηρίξει αναρίθμητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πέφτει και για αρκετά χρόνια θα είναι στάσιμη, είτε θα έχει ασήμαντη άνοδο. Συνεπώς, μοναδική ελπίδα για το ελληνικό επιχειρείν και την ανάπτυξή του δεν μπορεί να είναι άλλη από την εξωστρέφεια. Το άνοιγμα, δηλαδή, αγορών εκτός Ελλάδας και η
προσπάθεια για μόνιμη και καλή παρουσία σε αυτές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αν το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό θέλει να αποφύγει το φάσμα της ανεργίας, θα πρέπει να έχει ανοικτούς ορίζοντες, να γνωρίζει ξένες γλώσσες και να θεωρεί την εξωστρέφεια εκ των ων ουκ άνευ. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει οι νέοι μας να δεσμεύονται από τα όρια της Ελλάδας. Η επιχειρηματικότητα στην εποχή μας δεν έχει «όρια», είτε αυτό αρέσει είτε όχι σε κάποιους. «Η εξωστρέφεια», μάς λέει η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγών (ΠΣΕ), «πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για τους νέους. Είναι η πιο σοβαρή ελπίδα τους για το μέλλον και την προκοπή τους». Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της αδήριτης πλέον ανάγκης για εξωστρέφεια και επαναπροσανατολισμό της οικονομίας μας, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων –και συγκεκριμένα η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού– ανέθεσε στην Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) την «υλοποίηση προγραμμάτων συμβουλευτικής και κατάρτισης με σκοπό την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και των επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας». Η ΕΕΔΕ υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς της χώρας, τον ΠΣΕ, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης και τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου και σκοπό έχει να μεταφέρει εξαγωγική τεχνογνωσία σε 6.800 δικαιούχους σε όλη την χώρα. Το έργο περιλαμβάνει δύο Δράσεις: Δράση 1: Συμβουλευτική και Mentoring σε θέματα Εξωστρέφειας. Στόχος της Δράσης 1 είναι να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για θεωρίες και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν:
*να αυξήσουν την κατανόησή τους αναφορικά με την διαδικασία διεθνοποίησης των επιχειρήσεων,
*να έχουν ανά πάσα στιγμή στην διάθεσή τους ένα γρήγορο εργαλείο αξιολόγησης της εξαγωγικής ετοιμότητας της επιχείρησής τους,
*να αποκτήσουν ένα πλαίσιο προγραμματισμού των εξαγωγικών δράσεων της επιχείρησής τους,
*να διευκολύνουν την λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων σε πρακτικά θέματα εξωστρέφειας.
Η Συμβουλευτική θα έχει διάρκεια 22 ώρες ανά άτομο και θα είναι επιδοτούμενη με 5 ευρώ (μεικτά) ανά ώρα. Δράση 2: Κατάρτιση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των ΜΜΕ σε θέματα Εξωστρέφειας.
Η Δράση 2 αφορά στην παροχή κατάρτισης με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων των επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σημαντικό απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού με ειδικές γνώσεις και τεχνικές σε θέματα εξωστρέφειας προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Η Κατάρτιση θα έχει διάρκεια 40 ώρες και θα είναι επιδοτούμενη με 5 ευρώ (μεικτά) ανά ώρα.
Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά: 1.Αίτηση (παραλαμβάνεται από την ΕΕΔΕ και διαδικτυακά στην σελίδα www. eede.gr)
2.Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
3.Βεβαίωση εργοδότη ή άλλο σχετικό έγγραφο από το οποίο να αποδεικνύεται ότι εργάζεται ή επιχειρεί
4.Πρόσφατο βιογραφικό σημείωμα
5.Πρόσφατη φωτογραφία
6.Υπεύθυνη δήλωση ότι η επιχείρηση δεν απασχολεί προσωπικό άνω των 250 ατόμων.
H ΕΕΔΕ καλεί τους ενδιαφερομένους που πληρούν τα κριτήρια να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να καταθέσει ή να αποστείλει ταχυδρομικώς μία μόνον αίτηση συμμετοχής, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αποκλειστικά στα κεντρικά γραφεία της ΕΕΔΕ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Σπύρο Κολοκυθά ή την κυρία Βιολέτα Παπαδοπούλου στο 2102110100. Υπογραμμίζουμε και πάλι ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αυτοβελτιωθεί προς την σωστή κατεύθυνση, την στιγμή που η ανεργία καλπάζει –και παρόλα αυτά η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη εξωστρεφών στελεχών…!

1 σχόλιο:

  1. Πολύ αργά για δάκρυα. Οι εξωστρεφείς Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και πολλοί εξωστρεφείς Έλληνες επιστήμονες εξωστράφηκαν στο εξωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή